Hoe uw fiets tegen diefstal beveiligen?
TIPS OM FIETSDIEFSTAL TE VOORKOMEN
Het aantal fietsdiefstallen ligt hoog in België, net als in onze buurlanden. De officiële cijfers van de politie vermelden jaarlijks ongeveer 32.000 gestolen fietsen. FEBIAC spreekt zelfs over 150.000. Het echte aantal ligt waarschijnlijk hoger dan de politiecijfers omdat veel diefstallen niet aangegeven worden.
U kunt trachten te voorkomen dat uw fiets gestolen wordt door het de dieven zo moeilijk mogelijk te maken. Als u de volgende tips altijd in acht neemt, bent u al een heel eind op weg!
- Laat uw fiets altijd slotvast achter, ook al bent u maar even weg.
- Maak uw fiets met het frame (!) vast aan een vast voorwerp dat dieven niet kunnen verplaatsen, zeker wanneer u voor langere tijd parkeert. Liefst een fietsenstalling, maar een paal is ook mogelijk. Maakt u enkel de wielen vast aan het frame, dan kan men uw fiets oppakken en inladen.
- Ideaal is zowel het frame als de beide wielen vastmaken. Indien u enkel een wiel vastmaakt, kan men nog altijd met uw fiets zonder wiel gaan lopen. Als uw wielen vleugelmoeren hebben, legt u ze ook best vast.
- Gebruik een degelijk fietsslot en liefst zelfs twee verschillende sloten. Twee sloten kraken kost meer tijd, en dat heeft een dief meestal niet. Zie hieronder: "Welk fietsslot kiezen?"
- Als u een kettingslot (of krulkabelslot) gebruikt, bevestig dat dan hoog en los. Hoog van de grond bemoeilijkt immers het gebruik van een betonschaar en doorzagen is moeilijker wanneer het slot los hangt. Als een kettingslot tegen de grond hangt, kan de grond als steun gebruikt worden om het slot te breken.
- Een beugelslot hangt u best zo laag mogelijk. Vul de ruimte binnen de beugels zoveel mogelijk op.
- Stal uw fiets zoveel mogelijk op plaatsen waar veel voorbijgangers komen en waar een goede verlichting is. Zo is er een voortdurende sociale controle. Bewaakte stallingen vormen uiteraard de beste garantie tegen fietsdiefstal.
- Laat niets achter in fietstassen of op de bagagedrager. Toebehoren als fietspomp of fietscomputer, drinkbus en afneembare verlichting haalt u best van uw fiets wanneer u voor langere tijd wil parkeren.
- Verander geregeld de stalplaats van uw fiets. Iedere dag op dezelfde plaats maakt het een dief makkelijker.
- Laat uw fiets graveren of registeren. De meeste gemeenten bieden deze service aan. Uw rijksregisternummer wordt in het frame van uw fiets gegraveerd. Deze code is uniek, en aan de hand van dit nummer kan de politie teruggevonden fietsen opnieuw aan de rechtmatige eigenaar bezorgen.
- Noteer de nodige gegevens van uw fiets op een fietspas en neem eventueel een foto van uw fiets. Vermeld soort fiets, type fiets, kleur, merk, aantal versnellingen, eventueel framenummer. Dan hebt u een goede beschrijving mocht uw fiets toch nog gestolen worden.
- Doe in geval van diefstal onmiddellijk aangifte bij de politie. Neem uw fietspas mee naar het politiekantoor.
WELK FIETSSLOT KIEZEN
Er zijn twee soorten fietssloten: vaste sloten (framesluitingen) die gemonteerd zijn op de fiets en losse sloten waarmee u het fietsframe kunt vastmaken aan een voorwerp (bv. een fietsenrek).
Framesluitingen: gemonteerd op het frame
Voor kort parkeren volstaat een framesluiting (bv. een hoefijzerslot, ook wel 'ring' of 'spaakslot' genoemd) of een stuurslot. Beide sloten zijn permanent aan de fiets bevestigd.
Deze sloten geven een beperkte veiligheid en beletten niet dat de dief de fiets kan opladen. Bij langer parkeren hebt een degelijk los slot nodig dat de fiets aan een vast voorwerp bevestigt. Toch kan een framesluiting een extra beveiliging vormen in combinatie met een los slot.
- Hoefijzerslot of spaakslot
Vast op de fiets gemonteerd. Blokkeert het wiel door middel van een pal.
- Stuurslot
Het stuurslot is vast op de fiets gemonteerd en blokkeert de stuurstang langs binnen, zodat het onmogelijk wordt het stuur te draaien. Vergelijk met een stuurslot op de auto. Vooral handig bij kortparkeren.
- Hoefijzerslot of spaakslot
Losse fietssloten
Losse fietssloten bestaan in allerlei vormen: beugelsloten, kettingsloten en kabelsloten. Openen en sluiten met sleutel of cijfercode. Zorg ervoor dat u het slot altijd zo bevestigt dat het zowel het frame, het voorwiel en het vaste object (bv. fietsenrek) insluit.
- Beugelslot
Een beugelslot (ook wel 'U-slot' genoemd) is veruit het beste fietsslot. Een beugelslot is vervaardigd uit roestvrij, gehard staal met een omhulsel van vervangbaar vinyl om schade aan het lakwerk te voorkomen. Het belet dat het wiel ronddraiit en biedt tevens de mogelijkheid om uw fiets aan een vast voorwerp te verankeren. Bestand tegen klophamer en betonschaar. Brede keuze.
- Kettingslot
Een kettingslot bestaat uit schakels van gehard, roestvrij staal die weerstand bieden aan hamer en betonschaar. Niet zo gebruiksvriendelijk. Sluiting met een hangslot of een speciaal "discusslot". Biedt goede bescherming.
- Kabelslot
Verkrijgbaar in een eenvoudige uitvoering of in zwaarder materiaal. Een eenvoudige uitvoering (bv. het oprolbaar krulkabelslot) is goedkoop maar biedt slechts een geringe bescherming. De zwaardere uitvoeringen in gehard staal bieden meer weerstand tegen een zware betonschaar.
- Cijfersloten
Verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en materialen. Cijfersloten zijn over het algemeen niet aan te raden. Ze kunnen eventueel als extra slot gebruikt worden.
- Beugelslot