Mobiel Vlaanderen

14.000 extra plaatsen voor fiets en auto op combiparkingsBRON : Kabinet van Ben Weyts, Vlaams minister van mobiliteit, openbare werken, Vlaamse rand, toerisme en dierenwelzijn
DATUM : 21-05-2018
TEKST :

Met meer dan 14.000 extra parkeerplaatsen voor fiets en auto wil mobiliteitsminister Ben Weyts mensen verleiden om minstens voor een deel van hun woon- werkverkeer de wagen te vervangen door fiets of openbaar vervoer. Op zulke 'combiparkings' kan iedereen vlot van het ene vervoersmiddel op het andere overstappen. Verleden week werd een investering goedgekeurd in 7.500 fiets- en 5.000 autoparkeerplaatsen op 45 combiparkings in de Vlaamse rand (€ 30 mio.). Vandaag voegt Weyts daar nog een 600 auto- en 400 fietsparkeerplaatsen in de rest van Vlaanderen aan toe. "We blijven op verschillende fronten investeren in de aanpak van de files" zegt Weyts.

"Velen hebben de wagen nodig voor taken voor of na het werk. Die mensen kunnen de wagen niet laten staan voor openbaar vervoer of fiets voor het hele woon- werktraject. Wél kan je hen verleiden om die wagen te laten staan op weg naar het werk, als je vlotte overstapplaatsen biedt op combiparkings. Zo kunnen ze auto of fiets veilig achterlaten en met openbaar vervoer of fiets vlotter en comfortabeler naar het werk in plaats van aan te schuiven in de file" zegt Weyts.

De mobiliteitsminister schoof daarom aan tafel met de NMBS en de federale overheid. Men selecteerde diverse bestaande parkings of nieuwe locaties, meestal aan treinstations, om duizenden extra parkeerplaatsen te creëren voor auto en fiets. Meestal gaat het om eigendommen van de NMBS, waarin Weyts nu Vlaamse middelen investeert. "We kunnen blijven roepen dat De NMBS meer moet doen voor de pendelaars. Maar als Vlaanderen zelf investeert, trekken we de zaken vooruit en bepalen we zélf waar en wanneer er nieuwe parkeerplaatsen bijkomen".

Verleden week trok Weyts al € 30 miljoen uit voor een kleine 7.500 fiets- en 5.000 autoparkeerplaatsen voor 45 stopplaatsen van het openbaar vervoer in de ruime Vlaamse Rand, de meest filegevoelige regio van het land. Nu volgt een extra impuls van bijna 3,5 miljoen euro aan 15 NMBS-stations rond Antwerpen en Gent en in Vlaams-Brabant, goed voor een 600 auto en 450 fietsparkeerplaatsen. Dat brengt het totaal van de investeringsoperatie op totaal bijna 8.000 fiets- en 6.500 autoparkeerplaatsen op combiparkings.

Weyts sloot een samenwerkingsakkoord met de federale overheid, die bevoegd is voor die NMBS-stations. In dat akkoord is voorzien dat Vlaanderen fors kan investeren in extra capaciteit voor fiets en de auto bij treinstations. Concreet zal De Werkvennootschap, het Vlaamse vehikel dat grote mobiliteitsprojecten coördineert, de studies en de aanbestedingsprocedure voor de combiparkings op zich nemen. Op die manier kan er snel gestart worden met de aanleg van deze extra parkings.
Link :Overzicht extra combiparkings (PDF)