Mobiel Vlaanderen

Vlottere ochtendspits dankzij spitsstrookBRON : Kabinet van Ben Weyts, Vlaams minister van mobiliteit, openbare werken, Vlaamse rand, toerisme en dierenwelzijn
DATUM : 02-05-2018
TEKST :

De gloednieuwe spitsstrook op de E17 tussen De Pinte en de verkeerswisselaar in Zwijnaarde wordt morgenochtend om 06:30 opengesteld voor het verkeer. Het verkeer moet zo vlotter en veiliger verlopen tijdens de ochtendspits. "Dit is de eerste spitsstrook in Vlaanderen die alleen 's ochtends toegankelijk is", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. "We hebben hier 500.000 euro geïnvesteerd. We mikken op een voelbaar effect. Dit moet de filedrukte verlagen voor de mensen die elke ochtend tijd verliezen op dit stuk snelweg".

Het verkeer op de E17 richting Gent verloopt elke ochtend moeizaam. Tussen het op- en afrittencomplex in De Pinte en de verkeerswisselaar in Zwijnaarde staan tijdens de ochtendspits regelmatig files. "Op plaatsen waar het verkeer tegen de capaciteitsgrens zit, bekijken we ook de mogelijkheid van een spitsstrook", zegt Weyts. "Uit een studie van het Verkeerscentrum bleek dat dit stuk van de E17 zeer congestiegevoelig is, vooral tijdens de ochtendspits, en dat een spitsstrook hier soelaas kan bieden".

Tussen het op- en afrittencomplex van De Pinte en de verkeerswisselaar in Zwijnaarde werd de voorbije maand een spitsstrook gerealiseerd over een afstand van 5 kilometer. Er werden naast de spitsstrook vluchthavens aangelegd, zodat weggebruikers in geval van nood nog steeds een uitwijkmogelijkheid hebben. Het unieke aan de spitsstrook tussen De Pinte en Zwijnaarde is dat ze enkel tijdens de ochtendspits opengesteld zal worden voor het verkeer. De dynamische borden boven de weg zullen met een groene pijl aangeven wanneer het rijvak geopend is. Een rood kruis betekent dan weer dat de spitsstrook gesloten is. Dit betekent dat de spitsstrook ook in het geval van een incident of een accident eenvoudig afgesloten kan worden.

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft ook de afslagstrook van de E17 richting de E40 (Oostende/Brussel) verlengd. Deze ingreep moet er samen met de spitsstrook voor zorgen dat het verkeer tijdens de ochtendspits vlotter en veiliger verloopt. Er is 500.000 euro geïnvesteerd.

Er zijn nu in totaal 4 spitsstroken op de Vlaamse autosnelwegen: op de E313 van Antwerpen-Oost tot Ranst, op de E40 van Sterrebeek tot Bertem, op de E19 van Antwerpen-Noord tot Sint-Job-in-'t-Goor en nu dus ook op de E17 van De Pinte tot Zwijnaarde. Dit jaar wordt er ook nog gewerkt aan spitsstroken op de E313 (Lummen-Beringen) en de E314 (Herent-Aarschot).