Mobiel Vlaanderen

Doorbraak inzake de toegankelijkheid van de Gentse havenBRON : Kabinet van minister Kris Peeters - Vlaams minister van openbare werken, energie, leefmilieu en natuur
DATUM : 27-09-2005
TEKST :

Vandaag heeft de Permanente Commissie voor Toezicht op de Scheldevaart beslist de kielspeling op het kanaal Gent-Terneuzen te verminderen tot 1 meter. Hierdoor wordt ingegaan op een vraag van Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur en de haven van Gent.
"Dit betekent een aanzienlijke winst in de toegang van grotere schepen tot de haven van Gent, wat op zich een belangrijke troef is in de concurrentiƫle ontwikkeling van deze haven", beklemtoont minister Peeters.

De Permanente Commissie voor Toezicht op de Scheldevaart, de bilaterale ambtelijke Commissie tussen Vlaanderen en Nederland die sinds jaar en dag alle nautische aspecten van de scheepvaart op de Schelde bespreekt, besliste vandaag om met onmiddellijke ingang een verminderde kielspeling op het kanaal Gent-Terneuzen te hanteren. Dit houdt in dat voor opvarende schepen nu een kielspeling van 1 meter zal worden toegepast in plaats van een kielspeling van 10%. Dit betekent dat de diepgang voor opvarende schepen kan worden opgetrokken van 12,30 naar 12,50 meter. Als gevolg hiervan zullen er meer diepliggende schepen zijn met als bestemming de haven van Gent, die slechts voor een beperkter deel van hun laadruimte moeten gelost worden voor de sluis van Terneuzen.

"Dit is de eerste stap in de richting van het opheffen van een aantal nautische toegangsbeperkingen die gelden voor het kanaal Gent-Terneuzen en de Westsluis. Dit resultaat toont aan dat de aanpak via constructieve dialoog met Nederland concrete resultaten opleveren. Op deze wijze kunnen de toekomstmogelijkheden voor de haven van Gent als volwaardige zeehaven worden gevrijwaard", aldus minister Kris Peeters.

persinfo :

Luc De Seranno
Woordvoerder van Minister Peeters
tel. : 02 552 66 44
e-mail : persdienst.peeters@vlaanderen.be