Mobiel Vlaanderen

Antwerpen start met autodelen op 1 januari 2006BRON : Minister Kathleen Van Brempt - Vlaams minister van mobiliteit, sociale economie en gelijke kansen en Ludo Van Campenhout - schepen van ruimtelijke ordening, openbare werken, stadsontwikkeling, economie en toerisme
DATUM : 15-09-2005
TEKST :

Op 1 januari 2006 kan autodelen starten in Antwerpen. Dit kondigden Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt en Antwerps schepen van Mobiliteit Ludo Van Campenhout vandaag, 15 september, aan. Ze deden naar aanleiding van de start van de Week van Vervoering. De Week van Vervoering is een initiatief van de Vlaamse overheid waarin het openbaar vervoer centraal staat. Vandaag werd een mobiliteitstocht door Antwerpen georganiseerd door de BTTB, de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers.

Bij autodelen staan auto's ter beschikking van mensen die geen auto hebben maar er af en toe toch een nodig hebben. Wie in Antwerpen wil autodelen, kan kiezen uit negen auto's op drie standplaatsen in de stad. Standplaatsen zullen in eerste instantie voorzien worden aan de Rooseveltplaats, de Lambermontplaats en de Prins Albertlei. Cambio (een samenwerking van De Lijn en Taxistop) organiseert het autodelen in Vlaanderen. Vandaag worden al auto's gedeeld in Gent, Leuven en Brugge. 365 mensen doen daar regelmatig aan autodelen.

Dat De Lijn, de aanbieder van openbaar vervoer bij uitstek, deelneemt aan dit autoproject is volgens minister Van Brempt niet zo verwonderlijk: "Een project als autodelen is geen concurrent van het openbaar vervoer. In tegendeel, het vormt een aanvulling op het openbaar vervoer. Het is nu éénmaal niet mogelijk altijd en overal de bus of tram te nemen en dan is autodelen ideaal."

De stad Antwerpen keurt zeer binnenkort het autodelen principieel goed. Dit betekent dat het mogelijk wordt om aan organisaties als cambio plaatsen voor autodelen ter beschikking te stellen. Op basis van de informatie van verschillende organisaties blijkt dat de interesse in Antwerpen bij potentiële gebruikers zeer groot is.
Momenteel wordt gestart met 3 locaties, maar het is zeker de bedoeling dit nog uit te breiden. Het kaderbesluit zal de mogelijkheid bieden om efficiënt nieuwe locaties vast te leggen.


Wat is autodelen?

Autodelen is een systeem waarbij een aantal auto's op verschillende plaatsen in een stad (of meerdere steden) ter beschikking staan van mensen die op het systeem aangesloten zijn. Wie lid is kan tegen een vergoeding één van deze wagens gebruiken wanneer hij/zij er één nodig heeft. Naast een kleine maandelijkse bijdrage betaalt een cambio-klant alleen een vergoeding voor het aantal afgelegde kilometers en de tijd dat het voertuig werd gebruikt.

De kosten zijn bijna geheel afhankelijk van het gebruik. Er zijn zo goed als geen vaste kosten. De individuele gebruiker moet zich niet bekommeren om het onderhoud van de wagen, de verzekering en andere (administratieve) rompslomp. Autodelen is ideaal voor personen die de wagen slechts sporadisch nodig hebben en voor wie de lasten (kosten, onderhoud, ...) niet langer opwegen tegen de lusten (de 'eigen wagen voor de deur'). Daardoor is autodelen niet alleen een zeer praktische oplossing voor de gebruiker, maar ook een erg duurzame.


Hoe werkt autodelen?

Wie lid wordt van cambio krijgt een cambio-kaart: een chipkaart met een persoonlijke PIN-code. Deze cambio-kaart geeft toegang tot alle cambio-auto's in heel België. Het lid reserveert de auto van zijn/haar keuze waar hij/zij dat wenst. Reserveren kan dag en nacht, zowel telefonisch als via internet. De auto kan zowel voor korte tijd (een uur) als een langere periode (een dag, een week of langer) gehuurd worden. De gebruiker haalt de auto af aan zijn standplaats en brengt hem daar terug aan het einde van de rit. Afhalen en terugbrengen kan de klok rond, zeven dagen per week.


Meer informatie

Voor meer informatie kan men terecht bij cambio op nummer 070 222 292 of op www.cambio.be.


Meer info:

Sara Vercauteren
Woordvoerster minister Van Brempt
Tel. : 02/552.63.69 of 0495/21.56.69
Link :Website Cambio