Mobiel Vlaanderen

IJzeren Rijn: Vlaanderen en Westfalen slaan handen in elkaarBRON : Kabinet van Ben Weyts, Minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn
DATUM : 17-11-2014
TEKST :

Vlaanderen en het Duitse Noordrijn-Westfalen willen intensiever samenwerken op vlak van mobiliteit. "Bovendien zijn we het erover eens dat er een werkgroep op hoog niveau tussen de verschillende landen en deelstaten moet komen", zegt minister van Mobiliteit Ben Weyts.

Vlaams minister Ben Weyts en Michael Groscheck, minister voor Verkeer van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, bespraken vandaag belangrijke dossiers voor beide deelstaten tijdens een overlegmoment. Op de agenda stonden onder meer de IJzeren Rijn, de samenwerking op ITS-vlak en de organisatie van toekomstige overlegmomenten. "Onze doelen zijn dezelfde, en we trekken de kaart van vooruitgang in deze dossiers", aldus Weyts.

Beide ministers willen een overleggroep met vertegenwoordigers van Vlaanderen, Belgi√ę, Nederland, Duitsland en Noordrijn-Westfalen oprichten voor het IJzeren Rijn-dossier. Daarin zullen de knelpunten bespreekbaar gemaakt en weggewerkt worden. De IJzeren Rijn is de spoorlijn tussen Antwerpen en het Duitse M√∂nchengladbach. Een deel van die spoorlijn is buiten gebruik, maar een groot deel wordt nog gebruikt voor goederen- en reizigersvervoer. Het internationale goederenvervoer tussen de Belgische havens naar Noordrijn-Westfalen verloopt momenteel via de weg. "Bijkomend goederenspoorvervoer komt een vlotte mobiliteit enkel ten goede. Dit dossier is dan ook van groot economisch belang", zegt de Vlaamse minister.

Weyts en Groscheck onderzoeken om ook samen met de Nederlandse overheid gezamenlijke projecten te ontwikkelen en daarvoor Europese steun te zoeken. Een van de mogelijkheden is het nieuw proefproject 'smart highways', dat gaat over intelligente verkeersinfrastructuur.

Om de zes maanden spreken de vertegenwoordigers van de deelstaten bovendien af om de voortuitgang van de afspraken op te volgen en eventuele toekomstige initiatieven te bespreken.


Persinfo :

 • Jeroen Tiebout
  Woordvoerder Vlaams minister Ben Weyts
  Martelaarsplein 7, 1e verdieping
  1000 Brussel
  Telefoon: + 32 (0)2/552.66.07
  GSM: + 32 (0)477/99.80.88
  jeroen.tiebout@vlaanderen.beVlaams minister Ben Weyts en Michael Groscheck, minister voor Verkeer van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen

Vlaams minister Ben Weyts en Michael Groscheck, minister voor Verkeer van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen