Mobiel Vlaanderen

Cursus Veilig Elektrisch fietsen voor senioren wegens succes verlengdBRON : Kabinet van Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken
DATUM : 18-06-2014
TEKST :

De cursus 'Veilig Elektrisch Fietsen' voor senioren wordt wegens succes verlengd. Vlaanderen maakt daarvoor ruim 38.000 euro vrij. Al bijna 6200 senioren hebben zich voor de vormingscursus van Okra Sport ingeschreven en er worden nog altijd nieuwe aanvragen ingediend. De enorme interesse toont aan dat er een grote nood bestaat aan kwalitatieve vormingen rond elektrisch fietsen. Preventie en doelgroepgericht sensibiliseren zijn belangrijk, want de groep senioren zal de volgende jaren nog sterk toenemen samen met het gebruik van de elektrische fiets.

Meer en meer elektrische fietsen duiken op in het straatbeeld. De schatting is dat op dit moment 1 op 8 fietsen een elektrische fiets is. Alleen al in 2013 werden er naar schatting 50.000 nieuwe elektrische fietsen verkocht in België. Rijden met een elektrische fiets is niet hetzelfde als met een gewone fiets. Het evenwicht behouden, het op- en afstappen en de snelheid vragen gewenning, vooral voor de wat oudere fietsers. Het is belangrijk dat senioren langer mobiel en actief blijven en de elektrische fiets kan daarbij helpen, zeker voor korte afstanden.

Heel wat van de verplaatsingen van de Vlaming zijn erg kort :

  • 16,5 % is korter dan 1 km
  • 53% blijft binnen een fietsbare afstand van 5 km
  • Slechts 12% van de verplaatsingen is langer dan 25 km

Okra Sport organiseert in samenwerking met de Verenigingen voor Verkeersveiligheid en Mobiel 21 deze cursussen ‘Veilig Elektrisch Fietsen’. De ervaring leert dat mensen zich soms miskijken op het rijden met een elektrische fiets. De elektrische fiets weegt zwaarder en haalt hogere snelheden dan een gewone fiets. Ook het in groep fietsen is niet zo vanzelfsprekend. Okra-Sport leidde intussen al meer dan 150 vrijwillige lesgevers-senioren op.

Al bijna 6200 senioren ingeschreven

De cursus 'Veilig Elektrisch Fietsen' bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. De theorie gaat vooral over technische zaken zoals de verschillende types van motor, de plaats van de sensoren, de batterij en de displayinstelling. In het praktijkgedeelte krijgen de deelnemers technische uitleg over de elektrische fiets en is er in tijd en ruimte voorzien voor proefrijden, waarbij de deelnemers kunnen fietsen op een parcours. Dankzij de medewerking van de Thuiszorgwinkels die op elke sessie gratis elektrische fietsen ter beschikking stellen, krijgt iedereen (ook deelnemers die nog geen elektrische fiets hebben) de kans om zelf kennis te maken met de elektrische fiets.

Op dit ogenblik staat de teller op 238 cursussen 'Veilig Elektrisch Fietsen'. Die worden telkens door een lokaal Okra Sport Trefpunt ingericht. Samen met Verenigingen voor Verkeersveiligheid heeft Okra Sport al bijna 6200 inschrijvingen gekregen. Dit project staat open voor alle 55-plussers.

Wegens succes verlengd

Omdat de aanvragen voor cursussen blijven komen maakt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits ruim 38.000 euro vrij om er een vervolg aan te breien. Op die manier kunnen nog meer cursussen georganiseerd worden.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits : "De cursus Veilig elektrisch fietsen is een groot succes en beantwoordt aan de vraag van 55-plussers voor een theoretische en praktische opleiding. Door de vergrijzing van de bevolking zal het aantal senioren de volgende jaren nog sterk toenemen. Het is belangrijk dat senioren blijven bewegen en actief blijven. Dat is goed voor de gezondheid en om het sociaal isolement tegen te gaan. Senioren zijn wel kwetsbaar in het verkeer. Daarom nemen we specifieke verkeersveiligheidsmaatregelen voor hen. De cursus ‘Veilig Elektrisch fietsen’ is er één van en zal senioren helpen om zich op een veilige manier met een elektrische fiets in het verkeer te begeven en het risico op een ongeval te beperken."

Informatie over de cursussen vind je op www.okrasport.be en www.verenigingen-voor-verkeersveiligheid.be
Link :www.okrasport.be
www.verenigingen-voor-verkeersveiligheid.be