Mobiel Vlaanderen

Mobiele applicatie Toepark helpt mensen met een beperking parkeerplaats te vindenBRON : Kabinet van Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken
DATUM : 11-06-2014
TEKST :

Vlaanderen lanceert de nieuwe applicatie 'Toepark' voor mensen met een beperking. Toepark (toegankelijk parkeren) helpt mensen met een handicap de voor hen voorbehouden parkeerplaatsen in de buurt gemakkelijker te vinden. De nieuwe app verbetert de mobiliteit van mensen met een beperking.

Mensen met een beperking kunnen hun auto achterlaten op voor hen voorbehouden plaatsen. De nieuwe applicatie 'Toepark' zorgt er nu voor dat mensen met een handicap in Vlaanderen gemakkelijker een parkeerplaats in de buurt van hun bestemming kunnen vinden.

Eens je een bestemming ingegeven hebt, geeft de applicatie een lijst van voorbehouden parkeerplaatsen voor mensen met een beperking in de buurt. Je krijgt een routebeschrijving naar de voorbehouden parkeerplaats die je selecteert. Met de mobiele app kan je de locatie waar je parkeert, ook opslaan. Dit maakt het gemakkelijk om later je geparkeerde auto terug te vinden, aan de hand van een routebeschrijving. Als de voorbehouden parkeerplaatsen al bezet zijn, kan je andere voorbehouden plaatsen in de omgeving opzoeken.

De applicatie haalt de locaties van de voorbehouden parkeerplaatsen voor mensen met een beperking uit het Geoloket Verkeersborden. Er staan bijna 14.100 van die verkeersborden in Vlaanderen. De Vlaamse overheid stelt het Geoloket Verkeersborden gratis ter beschikking aan de wegbeheerders die de gegevens actueel dienen te houden. Voor dit project 'Toepark' is ruim 104.000 euro vrijgemaakt.

De mobiele applicatie 'Toepark' is te vinden in de iTunes App Store en Google Play en werkt voor iOS en Android. Het adres van de website is www.toepark.be.

De app is complementair met andere bestaande initiatieven. In West-Vlaanderen is er al 'Navigeer en Parkeer', een toepassing via de gps. Toepark bestrijkt heel Vlaanderen. Bedoeling is om met partners zoals Westkans, Enter en Gelijke Kansen kennis en expertise uit te wisselen in het belang van de gebruiker.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits : "De mobiele applicatie 'Toepark' biedt informatie op maat aan voor mensen met een beperking. Zij zullen dankzij deze toepassing gemakkelijker een voorbehouden plaats kunnen vinden. Op die manier verbetert ook hun mobiliteit, wat een belangrijke bekommernis is. Het geeft hen bijkomende kansen om volwaardig aan de samenleving deel te nemen."
Link :www.toepark.be