Mobiel Vlaanderen

Opnieuw grootschalige screening van motorrijdersBRON : Kabinet van Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken
DATUM : 08-01-2014
TEKST :

In 2014 zullen opnieuw minstens 2500 motorrijders de kans krijgen om hun rijvaardigheid te laten testen en te verbeteren. Vlaanderen steunt ook dit jaar de opleidingsinitiatieven die vzw Motorcycle Action Group (MAG) organiseert. Ze maakt bijna 121.000 euro vrij voor die screenings. De motorrijders zijn een belangrijke doelgroep in het verkeersveiligheidsbeleid.

Motorrijders zijn en blijven kwetsbaar in het verkeer. Sensibilisering en kansen op vorming zijn belangrijk en leveren resultaat. In 2012 is het aantal dodelijke slachtoffers onder de motorrijders met 40 procent gedaald in vergelijking met 2011. Het aantal letselongevallen met motorrijders daalde met een vijfde. De inspanningen van de voorbije jaren worden dan ook volgehouden. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits steunt ook dit jaar het opstartweekend en de screenings van de vzw MAG.

Met het jaarlijkse opstartweekend bij de start van de lente en het nieuwe motorseizoen wil MAG vzw 2000 deelnemers bereiken. Dat weekend heeft tot doel motorrijders te laten ervaren in welke mate de winter nog in hun kleren zit. Veel motorrijders lassen een winterstop in en dat brengt ‘motorontwenning’ met zich mee. Tijdens dit weekend wordt hun rijvaardigheid getest en is er aandacht voor de verkeersregels voor motorrijders en de staat van de banden en de remmen.

MAG vzw zal daarnaast nog twee andere types van screening aanbieden tijdens de rest van het jaar. Bij 500 motorrijders worden aan de hand van basisoefeningen de meest belangrijke elementen van de rijcapaciteit getoetst, zowel op het oefenterrein als op de openbare weg. Ervaring leert dat de screenings in het reële verkeer heel efficiënt zijn om de rijvaardigheid van de motorrijders goed te beoordelen. Tekortkomingen kunnen op deze manier weggewerkt worden en waar nodig volgt het advies nog bijkomende lessen te volgen.

In een vervolg hierop zullen 100 motorrijders aan een zeer specifieke rijvaardigheidstraining kunnen deelnemen. Hierbij gaat de aandacht naar de belangrijkste tekortkomingen die tijdens de screening werden vastgesteld.

Vlaams minister Hilde Crevits : "Gerichte campagnes naar kwetsbare doelgroepen in het verkeer zijn belangrijk om de verkeersveiligheid te verhogen. De motorrijders zijn een kwetsbare groep in het verkeer en met gerichte initiatieven zoals het jaarlijkse opstartweekend in de lente helpen we de motorrijders veilig op weg."

Persinfo :