Mobiel Vlaanderen

Minister Crevits geeft startschot voor Belevingstour LogistiekBRON : Kabinet van Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken
DATUM : 15-10-2013
TEKST :

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft in het Technisch Instituut Sint-Vincentius in Torhout het startschot gegeven van de Flanders Logistics Belevingstour. De Belevingstour bestaat uit een mobiel klaslokaal dat op tournee gaat. Leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs krijgen een beeld van de boeiende wereld van de logistieke sector aan de hand van getuigenissen, interviews met professionals uit de sector, filmpjes en voorbeelden, en een interactieve quiz per iPad. De respons van de scholen is veelbelovend en onderstreept de belangstelling voor logistiek en de nood aan kennis en informatie rond logistieke activiteiten in Vlaanderen: al 5.500 leerlingen nemen deel aan het programma. Het doel is 6000 jongeren te bereiken.

Logistiek is kernactiviteit in Vlaanderen

Vlaanderen ligt ideaal om de logistieke draaischijf van Europa te zijn en te blijven. In een straal van 750 km kan Vlaanderen 230 miljoen consumenten bedienen. Behalve de centrale ligging en de goed uitgebouwde havens, luchthavens, spoor-, water- en autowegen beschikt Vlaanderen over hoogopgeleide en gemotiveerde arbeidskrachten. Dit blijkt uit de zevende plaats voor België in het landenklassement volgens de Logistics Performance Index van de Wereldbank. De logistieke sector vertegenwoordigde 5,8% van het bruto binnenlands product in 2010 en 4,4% van de werkgelegenheid in 2011. Nagenoeg 800 bedrijven hebben in Vlaanderen hun Europees distributiecentrum gevestigd. Om al die logistieke processen uit te voeren, te beheren en te verbeteren zijn voldoende goed opgeleide, flexibele en meertalige arbeidskrachten nodig.

Ook al vormt logistiek een essentieel onderdeel van onze economische activiteit, toch is het een discipline die (te) weinig bekend is, en nog vaak onderbelicht blijft in het vak economie. Terwijl er duidelijk behoefte is aan actuele informatie over de sector.

Mobiel klaslokaal : Belevingstour

Het Flanders Logistics team trekt de volgende maanden met een mobiel klaslokaal langs Vlaamse scholen. Leerlingen krijgen aan de hand van interviews, filmpjes en een iPad-quiz een beter zicht op het belang van de logistieke sector en zijn vele opleidings- en jobmogelijkheden. Er is ook aandacht voor de rol van duurzame logistiek in het economische proces. Enkele van de vragen zijn: zet de verschillende stappen van de logistieke keten in de juiste volgorde, wat is een gateway, hoeveel stoot 1 ton sinaasappelen uit die je per vliegtuig, per schip of per vrachtwagen vervoert enz.

Voor de Flanders Logistics Belevingstour reiken de ambities hoog: 6.000 leerlingen uit de derde graad van het ASO, het TSO en het BSO uit de richtingen economie en aanverwant krijgen de kans om aan het programma deel te nemen. In een mum van tijd liepen de inschrijvingen binnen. Al 5.500 leerlingen zijn ingeschreven.

Achteraf krijgen de scholen de kans om dieper op het onderwerp in te gaan met behulp van het lessenpakket 'The Flow', dat al bestaat. Net zoals de Belevingstour, is dat lessenpakket opgebouwd rond zes centrale logistieke thema’s. Op die manier kunnen leerkrachten en leerlingen de kennis van de Flanders Logistics Belevingstour in de klas verder uitdiepen.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits : "Er is een grote behoefte aan informatie over logistieke activiteiten en processen. Logistiek is een bij uitstek toekomstgerichte sector die oog heeft voor slimme en duurzame oplossingen. Dankzij groene logistiek, stedelijke distributie, co-modaliteit kan je producten efficiënt en duurzaam bij de klant brengen. Jongeren vinden in logistieke richtingen tal van boeiende opleidingsmogelijkheden die leiden naar uitdagende jobs, met een hoge werkzekerheid in een afwisselende en internationale omgeving. Omgekeerd zijn de werkgevers op zoek naar goed opgeleide werknemers die in de logistiek vrij schaars zijn. Dat maakt dit project tot een echte win-win. Met de Flanders Logistics Belevingstour werken we dus dubbel aan de toekomst."

Geïnteresseerde scholen kunnen zich voor de Belevingstour inschrijven op de website www.flanderslogisticsbelevingstour.be.

Persinfo :
Link :www.flanderslogisticsbelevingstour.be