Mobiel Vlaanderen

Nieuwe regeling voor aangepast vervoerBRON : Kabinet van Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken
DATUM : 15-10-2013
TEKST :

Voor de verplaatsing van minder mobiele personen is aangepast vervoer nodig. Het gaat voornamelijk om rolstoelpatiënten of mensen met een zware beperking die zich niet van halte tot halte met de bussen of de trams van De Lijn kunnen verplaatsen. Zij worden thuis opgehaald en worden begeleid tot de plaats van bestemming. Deze extra zorgverlening zorgt ervoor dat heel wat mensen met een mobiliteitsbeperking zich vlotter kunnen verplaatsen. Dit aangepast vervoer is een openbare dienst en de regels, de voorwaarden, de tarieven daarvoor zijn nu definitief vastgelegd.

Binnen het nieuwe kader komen alle vervoerders die kwalitatief en permanent beschikbaar aangepast vervoer tegen kostprijs aanbieden in aanmerking voor compensaties. Het kan gaan om gemeentelijke vzw’s, OCMW’s of commerciële vervoerders zoals taxi-exploitanten of uitbaters van verhuurbedrijven.

Minister Crevits stelt hiervoor een lijst van vervoerders op die belast worden met de uitvoering van deze openbare dienstverplichting voor een periode van 5 jaar.

Vlaanderen en Brussel zijn ingedeeld in 27 vervoersgebieden. De lijst bevat minimaal één vervoerder in de vervoersgebieden waar een organisatie het afgelopen jaar werd gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid. Zo wordt het huidige aanbod van aangepast vervoer verder gegarandeerd en uitgebreid.

Vlaanderen neemt een deel van de kosten op zich. De gebruiker betaalt een vast bedrag voor de instap en nog eens een bedrag per effectieve vervoerskilometer.

Om de dienstverlening verder te verbeteren, het vervoer af te stemmen en eventuele klachten te behandelen, wordt een overlegforum opgericht tussen de compenserende overheid, vervoerders en gebruikers.

Vlaams minister Hilde Crevits voorziet jaarlijks in 3 miljoen euro voor de compensatieregeling van het aangepast vervoer. Zo kunnen ook nieuwe initiatieven gecompenseerd worden en kan er verder aan de uitbreiding van het aanbod gewerkt worden.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits : "Dankzij de nieuwe regels voor het aangepast vervoer worden Vlaanderen en Brussel in 27 regio’s ingedeeld waar mensen met een zware beperking op aangepast vervoer kunnen rekenen. We breiden het aanbod van het vervoer van deur tot deur uit en komen tot een goede verdeling van de compensaties en een betere gebiedsdekkende aanpak. Met deze nieuwe regels garanderen we een kwalitatief, betrouwbaar vervoer voor een groep mensen die zich niet kunnen verplaatsen met het openbaar vervoer van De Lijn. Een sociaal belangrijk initiatief om iedereen verplaatsingskansen te geven."

Persinfo :