Mobiel Vlaanderen

Trage-wegen-lijn goed op weg - Grote belangstelling voor ondersteuning en informatie trage wegenBRON : Kabinet van Kathleen Van Brempt, Vlaams minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen
DATUM : 20-04-2005
TEKST : De vzw Trage Wegen maakte vandaag, woensdag 20 april, een eerste evaluatie van de trage-wegen-lijn bekend. Deze informatie- en hulplijn werd opgezet met de steun van Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt. Sinds de start op 1 december 2004, werden al meer dan honderd verschillende dossiers en projecten over buurtwegen, kerkpaden, veldwegen en andere trage wegen begeleid.

De voorstelling van de resultaten van de trage-wegen-lijn gebeurde in de gemeente Wetteren, waar het eerste officiële trage wegen-bordje door de minister werd ingehuldigd. Deze bordjes - met eigen logo – werden ontworpen door de vzw Trage Wegen om de openbaarheid van paden te onderstrepen en het gebruik ervan te stimuleren.

Kathleen Van Brempt: "Het ontstaan van dit initiatief in Wetteren is slechts één van de mooie prestaties van de trage-wegen-lijn. De vzw Trage Wegen merkte dat heel wat lokale overheden steeds meer aandacht willen besteden aan hun trage wegennet, en gaf hen met dit bordje een eenvoudig instrument waarmee ze iets heel concreets kunnen doen voor de fietsers en wandelaars in hun gemeente."

Gemeenten, verenigingen en burgers die zich inzetten voor het behoud van de trage wegen stuiten vaak op een gebrek aan inhoudelijke en praktische ondersteuning. "Wandelaars die op afgesloten paden botsen weten niet waar ze dit kunnen melden. Er heerst eveneens onduidelijkheid bij de lokale besturen over de onderhoudsplicht en de zogenaamde erfdienstbaarheden. Daarvoor kan men terecht bij de trage-wegen-lijn", aldus Steven Clays van de vzw Trage Wegen. "Naast het verlenen van een luisterend oor, konden we voor sommige knelpunten ook een oplossing aanbieden. Het project hier te Wetteren is bovendien een prima voorbeeld van hoe een vraag aan de trage-wegen-lijn zelfs kan uitmonden in tastbare resultaten"

De positieve invalshoek van steeds meer burgers en verenigingen die raad vragen om trage wegen te behouden of te herstellen is opvallend. "Mensen willen graag meer en betere trage wegen, en proberen dit vooral via overleg en leuke acties te bereiken", besluit Steven Clays.

Ook Kathleen Van Brempt ziet een belangrijke rol weggelegd voor een uitgebreid traag wegennet: "Trage wegen kunnen gebruikt worden als veilige verbindingen voor zachte weggebruikers en vormen voor korte afstanden een alternatief voor de wagen. Daarnaast dragen ze bij tot de levenskwaliteit van een woonomgeving. Ze zijn immers ideaal voor wandelaars om van de streek te kunnen genieten of laten ze toe om op een gezonde, veilige en bovendien aangename manier met de fiets of te voet naar het werk, naar school of naar de winkel te gaan."

Piet Van Heddegem, Schepen van Leefmilieu in de gemeente Wetteren: "Het openstellen van dit pad is een begin. In Wetteren liggen immers vele wegels zoals de Schottenbosweg. Kinderen kunnen ze gebruiken om naar school te gaan, maar ook voor een zondagse tocht door de natuur en de rust zijn ze uitermate geschikt. De trage-wegen-lijn begeleidde ons bij de subsidieaanvraag van het project en kwam met het idee van de bordjes op de proppen. We zullen de subsidie eveneens gebruiken om een kaart van de buurtwegen op te maken en deze onder de Wetterse bevolking te verdelen."

De trage-wegen-lijn loopt tot nog eind juli van dit jaar en is bereikbaar van maandag tot en met donderdag op nummer 02-204.09.72 of per e-mail: trage-wegen-lijn@tragewegen.be.

Meer info:
Vzw Trage Wegen
Steven Clays: 02-204.09.72 en 0496-25.34.99
steven.clays@tragewegen.be

Kabinet minister Van Brempt
Steve D’hulster: 02-552.63.41 en 0478-78.06.46
steve.dhulster@vlaanderen.beLink :website Trage Wegen vzw