Mobiel Vlaanderen

Meer snelbussen op E34/E313 (Turnhout-Antwerpen)BRON : Kabinet van Kathleen Van Brempt, Vlaams minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen
DATUM : 15-11-2008
TEKST : Vanaf mei volgend jaar zullen er extra snelbussen komen vanuit de Kempen naar Antwerpen over de E34/E313. Dit kondigt Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt vandaag, 15 november, aan. Dit nieuwe aanbod kost 765.000 euro per jaar.

Extra snelbussen vanuit de Kempen naar Antwerpen

De snelbussen die nu vanuit de Kempen (Turnhout) naar Antwerpen rijden (en terug) en die de vrije busbaan op de autosnelweg E34/E313 gebruiken, zijn slachtoffer van hun eigen succes. Mensen moeten dikwijls rechtstaan. Er kwam dan ook veel vraag van de reizigers (oa via een petitie) om extra bussen te voorzien. Minister Van Brempt beslist nu om de frequentie van lijnen 415 (Turnhout-Beerse-E34- Antwerpen), 416 (Turnhout-Beerse-Wechelderzande-E34-Antwerpen) en 417 (Turnhout-Beerse-Malle-Zoersel-E34-Antwerpen) te verhogen.

Minister Van Brempt: “De snelbussen tussen de Kempen en Antwerpen zijn een groot succes. Sinds het aanleggen van de vrije busbanen op de snelweg vervoeren we bijna 1000 mensen per uur over die busbaan (meer dan een miljoen reizigers per jaar). In de spits op de snelweg tussen Ranst en Borgerhout rijdt 1 op 6 personen dus met de snelbus. De capaciteit die we vandaag aanbieden, volstaat echter niet. Er moeten teveel mensen rechtstaan gedurende de hele rit. Bovendien willen we ook nog meer mensen overtuigen om van de auto over te stappen naar de bus. Mensen staan daar elke dag in de file. De snelbus is een echt alternatief. Daarom investeren we in extra busritten.”

Op weekdagen tijdens de spits komen er 4 extra ritten bij ’s morgens tussen 6u en 9u. In de avondspits komt er om de 10 minuten een snelbus tussen Antwerpen en Turnhout. In de daluren (tussen 8u en 16u) zal er om de 20 minuten een bus rijden tussen Antwerpen en Turnhout.

Op zaterdag krijgt zowel de 417 (vooral belangrijk voor Zoersel) als de 416 (die om het uur zal rijden) ritten bij waardoor de hele dag om het half uur een bus rijdt tussen Antwerpen en Turnhout. Op zondag wordt de 417 uitgebreid tot een uurdienst. Zie bijlage voor meer gedetailleerde informatie.

De kostprijs bedraagt 765.000 euro op jaarbasis.

Nieuw openbaar vervoer in 2009

Dit nieuw openbaarvervoersaanbod komt bovenop de 8 projecten voor 2009 die al goedgekeurd waren. Dit zijn: extra bussen in de Zuid-Oostrand van Antwerpen, de verlenging van tram 8 in Antwerpen, een nieuwe stadslijn tussen Gent, Blaarmeersen en Merelbeke, uitbreiding nachtvervoer in Leuven, betere verbindingen tussen Genk, Diepenbeek en Hasselt, beter openbaar vervoer voor Zonhoven, een sneltram tussen Blankenberge en Oostende en tot slot extra openbaar vervoer tussen Oostende, Nieuwpoort en Veurne.Persinfo:
Sara Vercauteren, woordvoerster van Kathleen Van Brempt
e-mail: sara.vercauteren@vlaanderen.be, 0495-21.56.69
www.kathleenvanbrempt.beLink :Bijlage: Extra snelbussen tussen Turnhout en Antwerpen