Mobiel Vlaanderen

Dag zonder auto mobiel in de stad en Open Straatdag: zes gemeenten bekroond met mobiel verkeersparkBRON : Kabinet van Kathleen Van Brempt, Vlaams minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen
DATUM : 20-04-2005
TEKST : Vandaag woensdag 20 april zette Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt enkele gemeenten in de bloemetjes die zich verdienstelijk maakten op het vlak van mobiliteit en verkeersveiligheid. Naar aanleiding van de Dag zonder auto mobiel in de stad en de Open Straatdag van september 2004, heeft de Vlaamse overheid het initiatief genomen om zes mobiele verkeersparken uit te reiken. In Wetteren maakte Kathleen Van Brempt vandaag de zes winnaars bekend. Naast Wetteren zelf wonnen ook Brugge, Zwijndrecht, Vilvoorde, Ieper en Lanaken een verkeerspark.

Kathleen Van Brempt: "Ik ben ervan overtuigd dat de schitterende initiatieven van deze gemeenten de creativiteit van andere gemeenten zal aanwakkeren. Ik roep dan ook alle gemeenten op om ook in 2005 van de Dag zonder auto mobiel in de stad en de Open Straatdag een succesverhaal te maken."

De mobiele verkeersparken zijn een bijdrage van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Een mobiel verkeerspark bestaat uit verkeerseducatieve middelen die praktijkgerichte verkeers- en mobiliteitseducatie bevorderen in de scholen.

Daarnaast stelde de minister rond de Open Straatdag en de Dag zonder auto mobiel in de stad ook een projectenboek voor waarin telkens de activiteiten van twee grote, middelgrote en kleine gemeenten kleurrijk aan bod komen. Het projectenboek moet ervoor zorgen dat de creativiteit van gemeenten en steden niet verloren gaat. Het kan andere gemeenten, scholen, bewonersgroepen en verenigingen inspireren om op een vindingrijke manier om te gaan met mobiliteit en verkeersveiligheid en om op een positieve manier met andere partners samen te werken. De gemeenten die in het projectenboek aan bod komen zijn Menen, Zwijndrecht, Herzele, Lanaken, Tremelo, Oostende, Wijnegem, Brugge, Geel, Vilvoorde, Ieper en Wetteren. Voor de samenstelling van het boek werd er gekeken naar een mix van grote, middelgrote en kleine gemeenten.

Meer informatie over de Open Straatdag en de Dag zonder auto mobiel in de stad 2005 is te vinden op www.komimo.be .

Voor meer informatie:
Steve D’Hulster, persdienst minister Van Brempt
02-553.63.41 en 0478-78.06.46
e-mail: persdienst.vanbrempt@vlaanderen.beLink :