Mobiel Vlaanderen

Verzekering voor ouders in het verkeerBRON : Kabinet van Kathleen Van Brempt, Vlaams minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen
DATUM : 17-10-2008
TEKST : Verzekering voor ouders in het verkeer Kabinet van Kathleen Van Brempt, Vlaams minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen 2008-10-17

Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt gaat ouders die eigen en andere kinderen begeleiden in het verkeer op weg van en naar school via fiets- en voetpools, verzekeren. Ze doet dit om meer mensen te overtuigen hun kinderen met de fiets of te voet naar school te brengen en op die manier de schoolomgevingen veiliger te maken.

Van Brempt: "Gemeenten en scholen die zich inschrijven in het project Duurzaam naar School zullen een verzekering krijgen voor alle ouders die fiets- en voetpoolen begeleiden. Het gaat om een persoonlijke ongevallenverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Op die manier zijn ouders, als er iets gebeurt onderweg, verzekerd." Binnen twee jaar zouden alle gemeenten en scholen moeten deelnemen aan Duurzaam naar School.

Duurzaam Naar School is een actieplan om leerlingen uit het basisonderwijs zoveel mogelijk met de fiets en te voet naar school te laten gaan. Gemeenten die initiatieven rond de zachte weggebruiker opzetten kunnen daarvoor subsidies krijgen. Minister Van Brempt zette dit plan op samen met minister van Onderwijs Vandenbroucke. Vandaag werken al 76 gemeenten mee aan Duurzaam naar School. Tot half december kunnen de andere gemeenten zich inschrijven om mee te doen vanaf volgend schooljaar.

"Er zit toekomst in fiets- en voetpoolen", zegt Van Brempt. "Mensen hebben vaak weinig tijd en zetten hun kinderen met de wagen af aan school en rijden verder door naar hun werk. Dit zorgt voor heel wat verkeersoverlast en -onveiligheid in de schoolomgevingen. Mensen zouden met andere ouders die in dezelfde wijk wonen een soort van beurtrol kunnen afspreken waarbij bijvoorbeeld elke ouder eens per week het groepje kinderen met de fiets of te voet naar school brengt. Op die manier zorg je voor een veilige en duurzame verplaatsing én win je tijd. De nieuwe verzekering kan mensen ondersteunen."


Persinfo