Mobiel Vlaanderen

9 miljoen voor 8 nieuwe openbaar vervoer projectenBRON : Kabinet van Kathleen Van Brempt, Vlaams minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen
DATUM : 02-10-2008
TEKST : Volgend jaar investeert Vlaams minister van Mobiliteit, Kathleen Van Brempt 9 miljoen euro in nieuwe openbaar vervoer projecten. Deze 8 projecten kaderen binnen netmanagement en hebben extra aandacht voor betere verbindingen in kader van woon-werk, woon-school en woon-winkelverkeer. Zo geeft De Lijn oplossingen op maat om de missing links in het openbaar vervoer netwerk weg te werken.

Antwerpen

In de provincie Antwerpen gaan volgend jaar twee nieuwe openbaarvervoerprojecten van start. Samen goed voor een investering van 2,9 miljoen euro.

Extra bussen in de Zuid-Oostrand

Vanaf mei volgend jaar zullen er extra bussen worden ingezet op de lijnen 130 (Lier - Kontich - Wilrijk) en 140 (Hoboken – UZA – Mortsel – Wijnegem). Hierdoor zal het aantal bussen in de spitsuren, in beide richtingen verdubbelen (van 2 naar 4). Reizigers krijgen zo een betere verbinding naar de verschillende randgemeenten en moeten minder overstappen. Tegelijk wil Van Brempt op deze manier meewerken aan een oplossing voor het sluipverkeer en het fileprobleem in de gemeenten van de Antwerpse Zuid-Oostrand.

Verlenging tram 8

In het voorjaar van 2009 spoort tram 8 over de Dascottelei naar ‘Silsburg’. Hierdoor krijgt het dichtbevolkte Deurne-Zuid een rechtstreekse tramverbinding met Berchem Station en het Antwerpse stadscentrum (o.a. Groenplaats) en worden twee belangrijke openbaarvervoerassen (tramlijnen 8 en 24) met elkaar verbonden. Tegelijk komen er ook meer trams in de spitsuren (10 per uur tegenover 8 nu) zodat de capaciteit van deze tramlijn nog verhoogt en het comfort voor de reiziger verbetert.

Oost-Vlaanderen

Nieuwe stadslijn verbindt Gent met Blaarmeersen en Merelbeke

Vanaf april 2009 zal er een nieuwe stadslijn rijden tussen de Blaarmeersen, station Gent-Sint-Pieters, Merelbeke Flor en Merelbeke. Zo krijgen de attractiepolen Blaarmeersen, Melle Caritas en de Veeartsenijschool in Merelbeke een betere openbaar vervoer bediening. De nieuwe buslijn zal bovendien zorgen voor een verbinding tussen de stad en de dichtbevolkte wijk Merelbeke Flora. Minister Van Brempt voorziet 2 miljoen euro voor dit project.

Vlaams-Brabant

Nachtvervoer Leuven breidt uit

Sinds mei 2004 rijden er op vrijdag- en zaterdagavond in de regio Leuven op 12 bestaande lijnen nachtbussen. Op vraag van reizigers en niet-reizigers wordt het aanbod van de nachtlijnen fors uitgebreid eind mei 2009. Goed voor een investering van 1,3 miljoen euro.

Er komen 6 nieuwe nachtlijnen bij en het traject van 5 bestaande nachtlijnen wordt uitgebreid. Zo zullen ook de inwoners van Tielt-Winge, Tienen, Boutersem, Huldenberg, Overijse, Aarschot, Haacht, Hoeilaart en Tervuren kunnen rekenen op nachtbussen van en naar Leuven. Bovendien zullen de bestaande nachtlijnen 2 (Leuven – Kortrijk-Dutsel) en 358 (Leuven – Kortenberg) frequenter rijden.

Limburg

In 2009 zullen twee nieuwe openbaar vervoer projecten opgestart worden, goed voor een investering van 1,1 miljoen euro.

Betere verbindingen tussen Genk, Diepenbeek en Hasselt

Vanaf begin april 2009 zal lijn 36 Genk-Lutselus-Diepenbeek Universiteit-Hasselt om het half uur in plaats van om het uur rijden. En dit dankzij een extra trajectvariante via Diepenbeek-centrum. Op zondag blijft de uurfrequentie behouden, de lijn zal dan afwisselend volgens het huidige traject en de variante rijden.

Beter openbaar vervoer voor Zonhoven

Zonhoven krijgt vanaf april 2009 een belbus die zal zorgen voor een betere verbinding tussen de dorpskern en de deelkernen. De belbus zal ook aansluiting geven op lijn 2 naar Hasselt.

West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen zal De Lijn sneltramritten inleggen en zorgen voor een betere bediening van de driehoek Oostende-Nieuwpoort-Veurne. Hiervoor wordt 1,7 miljoen euro uitgetrokken.

Sneltram Blankenberge – Oostende

Naar analogie met de Kusttram X-tra tussen Nieuwpoort en Oostende wordt vanaf april 2009 gestart met een sneltramverbinding tussen Blankenberge en Oostende.

Er zullen tijdens de ochtendspits twee ritten voorzien worden vanuit Blankenberge naar Oostende. De sneltramritten stoppen slechts aan een beperkt aantal haltes (in principe één halte per badstad), waardoor de reizigers sneller zullen zijn. De sneltrams zorgen zo voor een vlotte aansluiting met de treinen richting Brugge, Gent en Brussel.

Daarnaast zullen er ook tijdens de avondspits twee ritten voorzien worden in de omgekeerde richting, van Oostende naar Blankenberge.

Oostende – Nieuwpoort – Veurne

Lijn 69 Oostende – Nieuwpoort – Veurne is vandaag vooral tijdens de spits vaak te druk bezet. Om een kwaliteitsvollere bediening te kunnen verzekeren, wordt de lijn vanaf mei 2009 opgesplitst in twee varianten. De reisweg blijft ongewijzigd tussen Oostende en Nieuwpoort. Vanaf Nieuwpoort rijdt de ene variant van Nieuwpoort Stad via Oostduinkerke Dorp en Koksijde Dorp tot Veurne. De andere variant zal zorgen voor de bediening van de dorpen en de badplaatsen en rijdt dan verder naar Veurne.Persinfo:
Sara Vercauteren, woordvoerster van Kathleen Van Brempt
e-mail: sara.vercauteren@vlaanderen.be, 0495-21.56.69
www.kathleenvanbrempt.be