Mobiel Vlaanderen

5 nieuwe fietspunten in VlaanderenBRON : Kabinet van Kathleen Van Brempt, Vlaams minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen
DATUM : 19-05-2008
TEKST : In de nabijheid van de NMBS-stations van Aarschot, Halle, Londerzeel, Hasselt en Vilvoorde starten nieuwe fietspunten. Dat maakte Vlaams minister van Mobiliteit en Sociale Economie Kathleen Van Brempt vandaag bekend. Dat brengt het totaal aantal erkende fietspunten op 13. Alle fietspunten stellen samen meer dan 60 doelgroepmedewerkers te werk. Ze houden toezicht op meer dan 20.000 fietsstallingen.

Kwaliteitslabel voor fietspunten

Na een oproep rond het onderhoud van en toezicht op fietsenstallingen van de NMBS-Holding zetten sociale economie-ondernemingen projecten op om in de stationsomgevingen een nieuwe dienstverlening op maat van de fietsgebruiker uit te bouwen. De fietspunten kozen daarbij voor een gecoördineerde aanpak en een uniforme identiteit. Vandaag worden daar een eenduidige definitie, een officieel charter en een kwaliteitskader aan toegevoegd.

Kathleen Van Brempt: “We koppelen de uitbreiding van de fietspunten aan een kwaliteitslabel. Alleen wie voldoet aan onze eisen, zal voortaan de naam ‘fietspunt’ mogen dragen.”

Wie voortaan een fietspunt binnen stapt, kan zeker zijn van onderhouden (brom)fietsstalling waarop toezicht wordt gehouden, kan daar een fiets huren en in geval van nood zijn fiets laten herstellen volgens het thuiskomprincipe. Op die manier kom je gegarandeerd veilig en reglementair thuis. Sommige fietspunten gaan een stap verder zoals Kortrijk met haar fietswash, of Antwerpen met fietsgravering.

Vandaag bestaan er fietspunten in Antwerpen-Centraal, Antwerpen-Berchem, Mechelen, Leuven, Brussel-Noord, Kortrijk, Brugge en Gent-Sint-Pieters.

Mobiliteitsknooppunten

Een fietspunt aan een mobiliteitsknooppunt zorgt voor een meervoudige winst. Ze zorgen voor nieuwe jobs voor laaggeschoolden. Maar ze nemen ook een deel van het mogelijke onveiligheidsgevoel weg, zorgen voor veilige stallingen, veilige fietsen... Ze vormen ook een onmisbare schakel in het vergroten van de "ketenmobiliteit". Met de fiets naar de trein, van de trein op de fiets... Elke lokale schakel vormt zo een geheel in het netwerk van fietspunten.

Een sterk samenwerkingsverband

Wat in januari 2007 startte met de oproep van de NMBS-Holding, groeide uit tot een sterke samenwerking tussen de sector van de sociale economie, de Vlaamse en federale overheid en de NMBS-Holding. Vanuit verschillende invalshoeken streven de fietspunten naar meer samenwerkingsverbanden. Ze mikken daarbij expliciet op lokale besturen, reguliere fietshandelaars, de vervoersmaatschappijen en alle ondernemingen. Zo proberen ze bijvoorbeeld bedrijven te stimuleren om het aandeel fiets in het woon-werkverkeer te vergroten.

Lodewijk De Witte, voorzitter van het Fietsoverleg sociale economie: "Het samenbrengen van deze uitdagingen heeft geleid tot een bijzonder samenwerkingsverband tussen NMBS Holding, sociale economie-ondernemingen en Vlaamse overheid. Win3: winst voor de stations als mobiliteitsknooppunten, winst voor de fietsgebruiker en winst voor de samenleving die er zowel minder luchtvervuiling aan overhoudt als een zinvolle tewerkstelling van kansengroepen."

Vosec (Vlaams Overleg Sociale Economie) is een overlegplatform voor ondernemingen, organisaties en deskundigen uit de sociale economie in Vlaanderen. Ze gaven mee vorm aan het fietsoverleg sociale economie.

overzicht van huidige een toekomstige fietspunten
Overzicht van huidige en toekomstige Fietspunten
Voor meer informatie:
Sara Vercauteren, kabinet Van Brempt, 0495-21.56.69, sara.vercauteren@vlaanderen.be
Greet Castermans, Vosec, 0475-53.26.39, greet.castermans@vosec.be
Leen Uyterhoeven, NMBS-Holding, 0478-23.41.73, leen.uyterhoeven@b-holding.beLink :www.fietspunten.be