Mobiel Vlaanderen

'Life Saving Mirror' in elke Vlaamse provincieBRON : Kabinet van Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur
DATUM : 08-04-2005
TEKST : Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft vandaag beslist om voor het zomerreces in elke Vlaamse provincie een Life Saving Mirror te plaatsen. Deze spiegel moet vrachtwagenchauffeurs helpen om dodehoekongevallen te vermijden en zo het aantal slachtoffers van verkeersongevallen te doen dalen.

Voor de zomervakantie moet in elke Vlaamse provincie als testcase een Life Saving Mirror geplaatst zijn. De bedoeling van deze spiegels is de veiligheid van de zachte weggebruikers (fietsers en voetgangers) te verhogen. De spiegels hebben een vlak van 80 centimeter op 120 en staan op een sokkel van 1m80. De spiegels zullen worden geplaatst ofwel ter hoogte van een kruispunt dat is uitgerust met driekleurige verkeerslichten ofwel ter hoogte van een rotonde waar dergelijke ongevallen zich in het verleden reeds frequent hebben voorgedaan.

Recht tegenover een kruispunt wordt een spiegel geplaatst zodat de vrachtwagenchauffeur die aan de overkant staat, kan zien of er zich naast zijn vrachtwagen fietsers of voetgangers bevinden. Door het plaatsen van een spiegel krijgt de vrachtwagenchauffeur een volledig overzicht van waar de zachte weggebruikers zich bevinden. Dit project kadert in de verbetering van de verkeersveiligheid en moet bijdragen tot een daling van het aantal dodehoekongevallen.

"Om de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid van deze Life Saving Mirrors te testen, zal er voor de zomervakantie in de vijf Vlaamse provincies een dergelijke spiegel geplaatst zijn. Na een proefperiode van één jaar zal het project een eerste maal worden geëvalueerd. Op langere termijn zal bekeken worden of het project kan uitgebreid worden", besluit minister Peeters.

persinfo: Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters - tel. 02-552.66.44
e-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be