Mobiel Vlaanderen

Mobiliteitscampagne wegwerkzaamhedenBRON : Kabinet van Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur
DATUM : 15-03-2007
TEKST : Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, is een mobiliteitscampagne gestart langs Vlaamse gewest- en autosnelwegen die moet aansporen tot verantwoord rijgedrag bij wegenwerken. Deze campagne loopt tot 8 april 2007.

De slogans op de affiches werden ingezonden en gekozen door de weggebruikers zelf, via de website www.watisuwexcuus.be. De 3 slogans voor deze campagne zijn:
  • U scheurt langs werken want u vlucht voor fans?
  • U scheurt langs werken want u doet graag stof opwaaien?
  • U scheurt langs werken want u wil niet storen?
Waarom een campagne rond wegwerkzaamheden?

Elk jaar gebeuren verschillende ongevallen ter hoogte van werkzaamheden. Deze campagne wil tips geven om gevaarlijke situaties voor de automobilist zelf en de mensen die aan de wegen werken, te voorkomen:
  • Tijdig snelheid minderen (n.a.v. de signalisatie),
  • Cruise control uitschakelen,
  • Niet onnodig van baanvak veranderen,
  • Geen bruuske manoeuvres uitvoeren,
  • Alert zijn voor de gewijzigde verkeerssituatie,
  • Wanneer ter hoogte van werkzaamheden het aantal rijstroken verminderd wordt, is het bovendien wenselijk om hoffelijk het ritsprincipe toe te passen.
De campagne wordt ondersteund door een tv-spot

De campagne rond verantwoord rijgedrag bij wegenwerken loopt tot 8 april 2007. Het is de tweede sensibiliseringscampagne inzake verantwoord en hoffelijk rijgedrag die minister Peeters dit jaar lanceert. Net als bij de vorige campagne, met als thema ‘veilig inhalen’, wordt gewerkt rond het concept "Wat is uw excuus …" Naast de affichecampagne werd ook een zogenaamde ‘infomercial’ gemaakt om de campagne te ondersteunen. De infomercial houdt het midden tussen een tv-spot en een minitelevisieprogramma. De spot wordt vanaf vandaag donderdag 15 maart –buiten de reclameblokken- uitgezonden worden op VT4 en Vijf-tv. Daarnaast zal de spot ook een week lang te zien zijn in alle Vlaamse bioscoopcomplexen van de Kinepolis Group alsook op de site watisuwexcuus.be en youtube.com.

De campagne speelt in op een campagne van het NAVB rond wegenwerkers

Vanaf april 2007 start het NAVB (Nationaal Actiecomité voor Veiligheid en Hygiëne in het Bouwbedrijf) ook een campagne rond de veiligheid van wegenwerkers, waarbij eveneens wordt gewezen op de risico’s waarmee de sector maken krijgt.persinfo: Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters - tel. 02-552.66.44
e-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.beLink :Affiche 1 (.pdf, 1.034 kB)
Affiche 2 (.pdf, 988 kB)
Affiche 3 (.pdf, 1.114 kB)