Mobiel Vlaanderen

OESO-rapport slaat bal mis over openbaar vervoerBRON : kabinet van minister Kathleen Van Brempt Vlaams minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen
DATUM : 09-03-2005
TEKST : Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt vindt dat de OESO de bal mis slaat wanneer ze in haar rapport stelt dat het openbaar vervoer teveel subsidies krijgt en dat het autogebruik duurder moet worden. Van Brempt argumenteert dat de keuze voor goedkoop en gratis openbaar vervoer een sociale keuze is en mobiliteit een basisrecht.

Openbaar vervoer moet goedkoop zijn zodat zoveel mogelijk mensen mobiel kunnen zijn. Van Brempt: "Via goedkoop openbaar vervoer willen we zoveel mogelijk mensen overtuigen de overstap te doen van de auto naar het openbaar vervoer. De auto meer gaan belasten en het openbaar vervoer duurder maken is een slecht idee. Op die manier raak je vooral de mensen met lagere inkomens. Het standpunt van de OESO is puur economisch en houdt geen rekening met de sociale gevolgen."

De Vlaamse overheid spendeert vandaag 3,3% van haar middelen aan De Lijn. De Lijn bereikt daarmee jaarlijks meer dan 400 miljoen reizigers. De laatste vier jaar is het aantal reizigers met 72% gegroeid. Dit is een gevolg van de fikse uitbreiding van het aanbod van openbaar vervoer én van een doordachte tarievenpolitiek met goedkope abonnementen. Van Brempt: "Het is dit beleid waar we in de Vlaamse regering voor kiezen. Niet dat van een dure mobiliteit waarbij heel wat mensen hun verplaatsingen niet kunnen betalen."

Ook het autogebruik van particulieren mag niet duurder worden. Een wegenvignet invoeren, zoals het in het Vlaamse regeerakkoord staat, kan dus enkel als die de bestaande verkeersbelasting vervangt. Ook moet het wegenvignet de mobiliteit sturen én mensen met milieuvriendelijke wagens belonen. Op dit moment is Van Brempt bezig met een studie om de bestaande tolsystemen in het buitenland in kaart te brengen. Die studie moet duidelijkheid brengen over welk soort systeem het beste kan werken in Vlaanderen.

> Persinfo: Sara Vercauteren, woordvoerster van minister Van Brempt – tel. 02 552 63 69 of 0495/21.56.69