Mobiel Vlaanderen

Luchthaven Antwerpen gecertificeerd voor internationaal luchtverkeerBRON : Kabinet van Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur
DATUM : 15-12-2006
TEKST : Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur heeft vandaag het certificaat overhandigd aan de directie van de luchthaven van Antwerpen. Dit biedt een stabiel kader voor de exploitatie van de luchthaven van Antwerpen de komende 2 jaar.

Ingevolge nieuwe verplichtingen opgelegd door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie ICAO, zijn de luchthavens verplicht een certificaat te bezitten overeenkomstig het aangevraagde exploitatieniveau. Dit certificaat wordt uitgereikt door het DG Luchtvaart en geldt voor een periode van maximaal 2 jaar. Dit certificaat biedt aan de luchthavengebruikers en luchtvaartmaatschappijen de garantie dat de betrokken luchthaven voldoet aan de internationale reglementering voor burgerluchtvaart.

Tussen 26 september en 8 november 2005 heeft het Directoraat-generaal Luchtvaart dan een audit op de luchthaven Antwerpen uitgevoerd met het oog op het verlenen van dit 'ICAO - Aerodrome Certificate'. In het eindrapport van 30 november 2005 werden 8 categorie 1 vaststellingen genoteerd, die wezen op een belangrijk veiligheidsrisico en waardoor bijgevolg geen certificaat kon worden uitgereikt. Zes van deze tekortkomingen hielden verband met de hindernissen op het Fort III, waaronder een loods en de hoge bomen die ver boven de veiligheidsvlakken uitstaken.

Minister Peeters heeft de nodige acties ondernomen om binnen de gestelde termijnen de luchthaven Antwerpen op een internationaal veiligheidsniveau te brengen. Dit was in de eerste plaats een vereiste om de luchthaven open te kunnen houden voor internationale vluchten, maar evenzeer omdat met de uitreiking van dit certificaat een stabiel kader wordt bekomen voor investeerders en klanten van de luchthaven. Inmiddels is aan alle 8 tekortkomingen verholpen.

Het Directoraat-generaal heeft op woensdag 13 december ’06 haar audit op de luchthaven Antwerpen gefinaliseerd. Op basis van de waarnemingen/ vaststellingen, waaronder een nieuwe opmeting van het veiligheidsvlak boven het Fort III, heeft het DG Luchtvaart verklaard dat de luchthaven voldoet aan de internationale verplichtingen en bijgevolg het certificaat uitgereikt voor een termijn van 2 jaar.

β€œDe uitreiking van dit certificaat is een mijlpaal voor de luchthaven van Antwerpen. De luchthaven heeft zich hiermee op een internationaal niveau gebracht waardoor ze haar rol als internationale zakenluchthaven voor Vlaanderen ten volle kan blijven waarmaken,” aldus minister Peeters.Persinfo: Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters - tel. 02-552.66.44
e-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be