Mobiel Vlaanderen

Van Brempt start proefproject aangepast vervoer voor rolstoelgebruikersBRON : Kabinet van Kathleen Van Brempt, Vlaams minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen
DATUM : 15-12-2006
TEKST : Vlaams minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt start in mei 2007 een proefproject aangepast vervoer voor rolstoelgebruikers in 2 gebieden, met name in de Kempen (Mol, Balen, Geel, Meerhout en Dessel) en in Limburg (Leopoldsburg, Ham, Beringen, Hechtel-Eksel, Lommel en Overpelt). Er wordt ongeveer 50.000 euro voorzien voor het proefproject.

Rolstoelgebruikers van die gemeenten zullen via de belbuscentrale van De Lijn ingelicht worden over hun vervoersmogelijkheden. Indien zij niet meekunnen met het openbaar vervoer, wordt voor hen aangepast vervoer (voor sommigen zelfs van deur tot deur) voorzien. De Lijn zal het nieuwe systeem coördineren en de bestaande Diensten Aangepast Vervoer (DAV)integreren in het systeem.

De huidige vervoerssituatie voor rolstoelgebruikers is zeer versnipperd en ongelijk verdeeld over Vlaanderen. Zowel De Lijn (toegankelijk maken openbaar vervoer, toegankelijke stadsnetten) als de DAV (vervoer van deur tot deur door verschillende organisaties) doen inspanningen. Ondanks deze inspanningen zijn mensen in een rolstoel niet altijd zeker van vervoer en niet altijd zeker van eenzelfde prijs voor het vervoer.

Doelstelling is om tegen 2008 de DAV over te heven van het beleidsdomein Gelijke Kansen naar het beleidsdomein Mobiliteit. Zo kan De Lijn in de toekomst de regie opnemen van het vervoer voor mensen in een rolstoel. Omdat het een nieuw concept betreft, wordt er gestart met een proefproject in twee gebieden. In die gebieden zullen vanaf mei 2007 rolstoelgebruikers één nummer (belbuscentrale) kunnen bellen om een rit te reserveren. Afhankelijk van de situatie zal er dan toegankelijk openbaar vervoer of aangepast vervoer (eventueel van deur tot deur) worden voorzien. Dit tegen de normale tarieven van De Lijn.

De Diensten Aangepast Vervoer die nu in Vlaanderen rondrijden, zullen geïntegreerd worden in het nieuwe systeem. In het proefproject wordt dit een eerste keer getest. In het najaar van 2007 zal het project geëvalueerd worden. Bedoeling is op termijn dit voor heel Vlaanderen uit te werken.

Minister Van Brempt: “Ook mensen in een rolstoel hebben recht op basismobiliteit. Daarom investeert De Lijn in het toegankelijk maken van haar materieel en in toegankelijke stadsnetten. Maar er zijn mensen die nooit het openbaar vervoer zullen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld omdat ze niet aan een halte geraken, en die nood hebben aan aangepast vervoer van deur tot deur. Ook deze mensen hebben recht op vervoer. We zetten met dit proefproject nu een eerste stap in verbeteren van het vervoer voor mensen in een rolstoel.”Persinfo:
Sara Vercauteren, woordvoerster minister Van Brempt, 02-552.63.69 en 0495-21.56.69