Mobiel Vlaanderen

Van Brempt: Geweld op openbaar vervoer moet stoppenBRON : Kabinet van Kathleen Van Brempt, Vlaams minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen
DATUM : 13-10-2006
TEKST : Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt is erg verontwaardigd over de verruwing en het geweld op het openbaar vervoer. Zowel de incidenten in Vlaams-Brabant als het recente incident met jongeren in West-Vlaanderen zijn verontrustend. Het veiligheidsplan dat minister Van Brempt samen met De Lijn opstelde, wordt op dit moment uitgewerkt. Het plan bevat een ruime waaier aan maatregelen die inspelen op de verschillende veiligheidsaspecten en kost jaarlijks 20,2 miljoen euro. De belangrijkste elementen van het plan zijn de vertienvoudiging van het aantal camera’s, de inzet van 214 extra mensen en extra opleiding voor het personeel.

Voor Vlaams-Brabant, waar er de afgelopen weken een aantal pogingen tot overval waren, worden een aantal maatregelen versneld uitgevoerd, oa het plaatsen van camera’s op bussen en een grotere aanwezigheid van politie op de gevoelige plaatsen. Ook komen er maatregelen om overlast door jongeren in te dijken. 20 schoolspotters worden op het terrein ingezet vanaf 1 januari 2007.

Lokale besturen kunnen schoolspotters en lijnspotters aanwerven

Minister Van Brempt geeft, in samenwerking met Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke de mogelijkheid aan de lokale besturen om deze schoolspotters snel aan te werven. Het gaat in eerste instantie om 20 schoolspotters in totaal die de overlast op straat en op openbaar vervoer door groepen scholieren moeten indijken. Het budget hiervoor van bijna een half miljoen euro komt van minister Vandenbroucke.

De 20 schoolspotters moeten werken rond veiligheid op en rond het openbaar vervoer langs verschillende schooltrajecten. De schoolspotter wordt, in het statuut van startbaner, tewerkgesteld bij de stad of gemeente en zal samenwerken met De Lijn en de scholen.

Een belangrijk deel van het takenpakket van de schoolspotter zal eruit bestaan om scholieren te assisteren in hun parcours van en naar school: met name aanwezig zijn aan tram- en buslijnen met overlast, aan drukke overstapplaatsen en aan de schoolpoorten. Ook is het de bedoeling dat ze projecten opzetten met scholieren rond veiligheid op school en het sociale onveiligheidsgevoel indijken in de directe schoolomgeving.

Ook zullen meer lijnspotters in de gemeenten worden ingezet. Vanaf begin 2007 moeten deze actief zijn op het terrein. Lijnspotters moeten de sociale veiligheid op openbaar vervoer verbeteren: reizigers assisteren, sociale contact tussen reizigers onderling en reizigers en chauffeurs en de sociale atmosfeer op bus en tram verbeteren,…

Meer mens in het verkeer

Van Brempt zal volgende week ook een campagne starten om mensen op te roepen ‘meer mens’ te zijn in het verkeer. "We moeten de verruwing op het publieke terrein een halt toeroepen. Het is de verantwoordelijkheid van eenieder om zich menselijk te gedragen in het verkeer. Met een campagne wil ik iedereen daarop wijzen."Meer info:
Sara Vercauteren, woordvoerster minister Van Brempt, 0495-21.56.69